Arkitektur åbner Naturpark Amager for flere gæster

Naturpark Amager får om få år nye hovedindgange langs Ørestad samt samlingssteder for naturoplevelser og friluftsaktiviteter som kajak, fiskeri og badning langs kysten ved Kalvebod Fælled og Amager Fælled.

Projektkonkurrence Naturpark Amager

Nye indgange til Naturpark Amager vil få flere til at se, opleve og anvende naturen, hvor de bor - midt i storbyen. Her en illustration af en af de nye adgange fra vand-siden. Illustration: Møller & Grønborg + ADEPT.

Arkitektur skal åbne Danmarks mest besøgte naturpark op


Danmarks mest besøgte naturpark, Naturpark Amager, vil om få år kunne byde sine mere end én million årlige besøgende velkommen gennem nye, letgenkendelige hovedindgange langs Ørestad og samlingssteder for naturoplevelser og friluftsaktiviteter som kajak, fiskeri og badning langs kysten ved Kalvebod Fælled og Amager Fælled. Møller & Grønborg er i dag blevet udpeget som vinder af projektkonkurrencen for udvikling af Naturpark Amager.



Projektprogram Naturpark Amager

Projektprogrammet for Naturpark Amager er støttet af Nordea-fonden med 55 millioner kr. og udlodningsmidler til friluftsliv fra Friluftsrådet med 5 millioner kr. Ud over den løbende drift og udvikling støtter partnerskabet projektet med 37 millioner kr.



Vinderforslaget giver sit bud på den arkitektoniske udformning af tre nye hovedindgange ved Naturcenter Amager, Asger Jorns Allé og DR Byen, hvor faciliteter til naturformidling og inspiration til oplevelser og aktiviteter i naturparken byder de besøgende velkommen, samt fire blå støttepunkter langs kysten, der med bådebroer og overdækkede arealer skal fungere som samlingssteder for naturoplevelser og vandaktiviteter såsom kajak, fiskeri og badning.



De nye anlæg skal tilsammen åbne naturparken op, skabe nye rum for naturoplevelser og friluftsliv og fungere som pejlemærker, når man færdes i den mangfoldige naturpark, der dækker mere end en tredjedel af Amager.



Projektkonkurrencen er udskrevet af Naturstyrelsen, Københavns Kommune og By & Havn på vegne af partnerskabet bag Naturpark Amager.



”Projektet vil få flere til at se, opleve og anvende naturen, hvor de bor - midt i storbyen”, siger Henrik Lehmann Andersen, direktør i Nordea-fonden, som støtter gode liv.



”Naturpark Amager er den mest besøgte af de Danske Naturparker, hvilket vidner om at det er et meget vigtigt naturområde for københavnerne. Dette projekt kan bane vejen for, at endnu flere af byens borgere kan opleve glæden ved at være ude i naturen”, siger Jan Ejlsted, direktør i Friluftsrådet.



Friluftsliv og naturoplevelser langs kysten


Møller & Grønborg's forslag er udpeget som vinder, fordi det vurderes bedst at kunne danne grundlag for udvikling af nye hovedindgange og blå støttepunkter. Forslagets nænsomme men markante arkitektur viser, at man i Naturpark Amager træder ind i et terræn af enestående, fredet og beskyttet natur. Arkitekturen skaber nogle markante, genkendelige og tidløse pejlemærker igennem naturparken og indbyder samtidig alle til aktiviteter og naturoplevelser.

Projektkonkurrencen og Naturpark Amager

Naturstyrelsen, Københavns Kommune og By & Havn står bag projektkonkurrencen om udviklingen af Naturpark Amager på vegne af partnerskabet bag Naturpark Amager.

Projektet er støttet af Nordea-Fonden med 55 millioner kr. og af Friluftsrådet med 5 millioner kr.Partnerskabet bag Naturpark Amager – Naturstyrelsen, Københavns Kommune, Tårnby Kommune, Dragør Kommune og By & Havn – har siden 2012 samarbejdet om udviklingen af Naturpark Amager.




Naturpark Amager er en samlet betegnelse for naturområderne fra Amager Fælled over Kalvebod Fælled til Kongelunden og kystområderne ud til Dragør. Området er tre gange større end Dyrehaven nord for København, men stadig relativt ukendt for mange. Det vil partnerne i Naturpark Amager samarbejdet ændre. I dag har naturparken ca. 1 million besøgende om året, men inden for de næste 10-15 år er målet, at besøgstallet stiger til det dobbelte.




Find illustrationer og øvrigt materiale på: www.naturparkamager.dk



Projektkonkurrencens bedømmelseskomite lægger i sin udpegning særlig vægt på, at det vindende forslag meget direkte indfanger og videreudvikler naturparkens mangfoldige muligheder for naturoplevelser og friluftsliv.



Gå direkte fra metroen ud i naturen


De tre nye hovedindgange kommer til at ligge tæt på metrostationerne DR Byen og Vestamager. Sådan knyttes Naturpark Amager tættere sammen med Hovedstadens kollektive transport og skaber en mere direkte overgang fra byen og ud i naturparken.


Hovedindgangen ved DR Byen rummer i vinderforslaget et formidlingshus, som skal være med til at byde besøgende velkommen til Naturpark Amager, og det rummer samtidig idéer til, hvordan naturkvaliteten af den landskabelige kanal og den nuværende græsplæne kan forøges. 



Ud over den lettere adgang til naturparken vil der også komme mere varierede udfoldelsesmuligheder for Naturpark Amagers mange forskellige typer af brugere.



”Naturpark Amager er et fantastisk naturområde og Ørestads gigantiske forhave. De nye hovedindgange og faciliteterne ved vandet forbinder byen og naturen, og vi håber, at det bliver grundlag for, at endnu flere vil få gode oplevelser i hovedstadens naturpark. I Ørestad Syd tæt ved Royal Arena bliver hovedindgangen en overdækket udsigtspost og en stiforbindelse ud til oplevelser og aktiviteter i Naturparken. Og ved slusen i Sydhavn bliver der skabt et uformelt mødested, som man kan komme til både fra land- og fra vandsiden. Der bliver etableret en anløbsbro, så man kan lægge til i en lille båd eller kajak, og der kommer overdækkede arealer, hvor der eksempelvis kan være bålhytte og læringsrum – og så er arkitekturen i vinderprojektet tilpasset naturens forhold, så den smelter ind i landskabet”, siger Anne Skovbro, adm. direktør i By & Havn.


​Den videre proces med etablering af projektet

Vinderforslaget bliver udstillet i januar på Kulturhuset Islands Brygge, Ørestad Bibliotek, de to biblioteker i Tårnby Kommune, Biblioteket i Hollænderhallen i Dragør og på Naturcenter Amager. I forbindelse med udstillingen vil det være muligt at indsende spørgsmål og kommentarer til vinderforslaget på kommentarkort og på mail. I foråret 2019 vil konkurrencens vinderforslag blive viderebearbejdet, og det endelige projekt skal gennemgå myndighedsbehandling. Etablering vil forventeligt ske i 2021.

Tid og sted for arrangementerne annonceres i januar.


















Kort og kontant

Projektnavn
Naturpark Amager
Projektejer

Naturstyrelsen

Projektperiode

Heidi K. Stranddorf

Støttet med

55 mio. kr.

Samlet budget

60 mio. kr.

Få mere at vide

Ulrich Schack
Projektleder

Naturstyrelsen

+45 25 62 78 31

Nyhedsbrev

Tilmeld dig 'Nyt om gode liv'

Få nyheder, gode råd til ansøgningsprocessen og nyt om støttemuligheder direkte i din indbakke. 

Nordea-fondens nyhedsbrev er til alle, der arbejder med projekter, hvor aktiviteter og fællesskaber er nøgleord.

Du hører fra os ca. 10 gange om året.