Tumlekaravanen

Børneulykkesfonden står bag Tumlekaravanen - et nyskabende bevægelseskoncept, der styrker 0-3-åriges motorik. Et tidligt, effektivt greb om bevægelse og motorik sikrer større sundhed og sikkerhed blandt skolebørn.

Hvad er formålet

Fra 2020 og tre år frem vil dagplejere og institutioner over hele landet møde Tumlekaravanen, som vil inspirere pædagoger og dagplejere til en hverdag med meget mere fysisk aktivitet. Efter deltagelse i Tumlekravanen vil dagplejerne og pædagogerne få tilsendt et online hæfte med ny inspiration til bevægelseslege hvert kvartal det næste år frem. På den måde vil Børneulykkesfonden sikre et kontinuerligt fokus på bevægelse.


Hvorfor støtter vi

Alle børn har godt af et liv med leg og bevægelse. Det styrker motorikken, giver selvtillid og har en gavnlig indflydelse på koncentration, læring og sociale kompetencer. Alligevel har hvert tredje barn i Danmark motoriske udfordringer ved skolestart. Derfor er det vigtigt at sætte ind tidligt og arbejde med børns motoriske færdigheder. Tumlekaravanens formål er at bringe aktiv leg og bevægelse ind i de 0-3-åriges hverdag og skabe tidlig grobund for gode bevægelsesvaner.

Opdatering om projektet

På grund af Covid-19 har projektet udskiftet bevægelsesdagene med mobile tumleinstruktører, som tager ud til dagtilbuddene og tumler med børnene, udleverer materialer og viser pædagogerne, hvordan de kan bruge deres rammer til at tumle mere – hvilket skal give mere direkte inspiration og forbedre forankringspotentiale.

Tumlekaravane i hele landet

Fra 2020 og tre år frem vil dagplejere og institutioner over hele landet møde Tumlekaravanen, som vil inspirere pædagoger og dagplejere til en hverdag med meget mere fysisk aktivitet.

Indsatsen kommer i fire årlige bevægelsesuger, to i foråret og to i efteråret, samt en landsdækkende bevægelsesdag, som samler vuggestuer og dagplejere.

Bevægelseshæfte

Download Tumlekaravanens gratis bevægelseshæfte (pdf) med idéer og inspiration til udendørslege og aktiviteter i dagpleje og vuggestue.

Hent også diplomet og pixibogen, som børnene får med hjem efter en bevægelsesdag med Tumlekaravanen.

Det er Børneulykkesfonden, der skal folde konceptet Tumlekaravanen ud, og tilbyde dagplejere og pædagoger i vuggestuer redskaber, der gør det nemt at arbejde med børns motoriske kompetencer gennem leg og bevægelse. Materialet, som er en del af indsatsen, skal gøre fokus på motorik og målrettede aktiviteter til en del af hverdagen.

”Et børneliv er fyldt med leg og bevægelse. Det styrker motorikken, giver selvtillid og har en gavnlig indflydelse på både koncentration, læring og sociale kompetencer. Jo tidligere de små begynder at øve sig, jo flere skolebørn vil starte med en god motorik”, siger direktør Henrik Lehmann Andersen fra Nordea-fonden, der støtter gode liv.

Tumlekaravanen: Tilbud til kommuner

Hvorfor tumle med?

Alle børn har godt af et liv med leg og bevægelse. Det styrker motorikken, giver selvtillid og har en gavnlig indflydelse på koncentration, læring og sociale kompetencer. Alligevel har hvert tredje barn i Danmark motoriske udfordringer ved skolestart.

Derfor er det vigtigt at sætte ind tidligt og arbejde med børns motoriske færdigheder. Tumlekaravanens formål er at bringe aktiv leg og bevægelse ind i de 0-3-åriges hverdag og skabe tidlig grobund for gode bevægelsesvaner.

100.000 børn får besøg af Tumlekaravanen

Børneulykkesfonden har igennem de seneste 10 år opnået stor erfaring og viden inden for udvikling og eksekvering af kampagner til dagplejere og vuggestuer.

Motorik og bevægelse er ét af fondens kerneområder, og når de mange dagplejere og vuggestuer deltager i Tumlekaravanen vil de få inspiration til bevægelseslege, som de kan bruge i dagligdagen.

”Vi vil gerne gøre mere for at skabe en tidlig grobund for bevægelsesvaner blandt de helt små børn. Med Tumlekaravanen vil vi blandt andet arrangere bevægelsesuger, hvor dagplejere og vuggestuer vil blive inviteret til at deltage i en gratis bevægelsesdag, når Tumlekaravanen besøger deres kommune,” fortæller Henriette Madsen, der er generalsekretær i Børneulykkesfonden.

Om Børneulykkesfonden

Ulykker er den hyppigste dødsårsag blandt børn i alderen 1-18 år, og hver fjerde dødsfald i denne aldersgruppe skyldes en ulykke. Samtidig kommer 150.000 børn under 15 år hvert år på skadestuen som følge af en ulykke. Det svarer til et barn hver 3.-4. minut - hele døgnet.

Det gør Børneulykkesfonden noget ved. Vi arbejder for at forebygge børneulykker og skabe sikre rammer for danske børn uden at gå på kompromis med børnenes leg, kreativitet og fysiske udfoldelse.

Læs mere på børneulykkesfonden.dk

Efter deltagelse i Tumlekravanen vil dagplejerne og pædagogerne få tilsendt et online hæfte med ny inspiration til bevægelseslege hvert kvartal det næste år frem. På den måde vil Børneulykkesfonden sikre et kontinuerligt fokus på bevægelse.

Børneulykkesfonden modtager 4.158.000 kr. i støtte fra Nordea-fonden. Med de midler skal Tumlekaravanen køre henover en periode på 3 år. I den periode vil Tumlekaravanen besøge minimum 100.000 børn i 40 kommuner i hele landet.

Kontakt

Nanna Hølge-Hazelton

Nanna Hølge-Hazelton

Projektkonsulent
4070 3765

Kort og kontant

Projektnavn
Tumlekaravanen
Projektejer

Børneulykkesfonden

Projektperiode
2020-2023
Støttet med

4,1 mio. kr.

Samlet budget

5,7 mio. kr.

Få mere at vide

Henriette Madsen

Børneulykkesfonden

Nyhedsbrev

Tilmeld dig 'Nyt om gode liv'

Få nyheder, gode råd til ansøgningsprocessen og nyt om støttemuligheder direkte i din indbakke. 

Nordea-fondens nyhedsbrev er til alle, der arbejder med projekter, hvor aktiviteter og fællesskaber er nøgleord.

Du hører fra os ca. 10 gange om året.