Test din mentale sundhed

Mange har en idé om, hvad man kan gøre for at bevare eller forbedre sin fysiske sundhed – men hvad med den mentale sundhed? Nu gør 'ABC for mental sundhed' det muligt at teste den mentale sundhed på mentaltsund.dk.

En flok går tur sammen

ABC for mental sundhed handler om at gøre noget aktivt, gøre noget sammen og at gøre noget meningsfuldt. Nu kan du teste din mentale sundhed på www.mentaltsund.dk

Bliv klogere på din mentale sundhed

At have det godt, trives og fungere i hverdagen – kort sagt at være mentalt sund – er mindst lige så vigtigt som at være fysisk sund, da det fremmer livskvaliteten og fx modvirker depression og angst.

Men hvad vil det mere præcist sige at være mentalt sund, og hvordan kan man blive klogere på sin egen og andres mentale sundhed?

Svarene skal findes i indsatsen ’ABC for mental sundhed’, som byder på konkret viden, råd og aktiviteter - og nu også lancerer en helt ny test, hvor det er muligt at teste sin mentale sundhedsadfærd: på mentaltsund.dk. Samtidig giver testen bud på, hvordan man kan styrke sin egen og andres mentale sundhed og livsglæde.

Fællesskaber styrker mental sundhed

Om ABC for mental sundhed

  • ABC for mental sundhed er et afprøvningsprojekt, der skal løbe over to år, og som er støttet af Nordea-fonden.
  • ABC for mental sundhed er en ny måde at se på tingene. Fokus skal væk fra psykisk sygdom og risikofaktorer og i stedet rettes mod de ting, der gør og holder os mentalt sunde.
  • ABC for mental sundhed har tre konkrete anvisninger: Gør noget aktivt, gør noget sammen, gør noget meningsfuldt. Det øger chancerne for mental sundhed og et godt liv.
  • Projektets afprøvningsfase sker i syv udvalgte kommuner: Gribskov, Odense, Aalborg, Jammerbugt, Slagelse, Læsø og Frederiksberg.

Se mere på abcmentalsundhed.dk




Man kan groft sagt tale om tre stadier af mental sundhed – høj, moderat og dårlig. Udenlandske undersøgelser viser, at gruppen med dårlig mental sundhed har næsten 6 gange højere risiko for at udvikle depression end dem med høj mental sundhed, og gruppen med moderat mental sundhed har omkring 3 gange øget risiko i forhold til dem med høj mental sundhed.

Men den gode nyhed er, at den mentale sundhed kan trænes og styrkes akkurat som vores fysiske sundhed – fx ved at være en del af fællesskaber.


”Gennem aktivitet, fællesskab og meningsfuldhed kan vi forbedre og styrke vores mentale sundhed. Det er afgørende for vores trivsel, og der er mange forskellige måder og niveauer, vi kan handle på. Fx ved at gøre noget for andre, være med i en madklub, læse en bog, spille et spil med børnene, gå en tur, give tid til ro og fordybelse eller være en del af den lokale idrætsforening. Det handler om at finde ud af, hvad der giver livet mening, glæde og værdi,” fortæller Vibeke Koushede, seniorforsker ved Statens Institut for Folkesundhed og ekspert i mental sundhedsfremme.


Nordea-fonden, der støtter ABC for mental sundhed, ser også frem til lanceringen af testen:


”At have det godt med sig selv og andre er en vigtig forudsætning for et godt liv. Testen tager temperaturen på din mentale sundhedsadfærd – og samtidig giver den konkrete bud på, hvad du kan gøre for at skrue op for din og andres sundhed og livsglæde,” siger Henrik Lehmann Andersen, direktør i Nordea-fonden, som støtter gode liv.


Læs mere og test dig selv på mentaltsund.dk


Kort og kontant

Projektnavn
ABC for mental sundhed
Projektejer

Statens Institut for Folkesundhed

Projektperiode

Lars Hübertz

Støttet med

10,4 mio. kr.

Få mere at vide

Lars Hübertz
Kampagnechef

Psykiatrifonden

2929 1211

Nyhedsbrev

Tilmeld dig 'Nyt om gode liv'

Få nyheder, gode råd til ansøgningsprocessen og nyt om støttemuligheder direkte i din indbakke. 

Nordea-fondens nyhedsbrev er til alle, der arbejder med projekter, hvor aktiviteter og fællesskaber er nøgleord.

Du hører fra os ca. 10 gange om året.