78 småbyer får penge til at skabe aktive fællesskaber

Her bor vi-puljen skal anspore lokale ildsjæle til at sætte aktiviteter i gang, som styrker det lokale fællesskab og sammenhængskraften i mindre byer.

Mod til at tænke stort 

Fakta om 'Her bor vi'-puljen
  • Puljen er på 60 mio. kr. som uddeles i to runder; september og oktober
  • Der kunne søges fra 100.000 kr. til 1 million kr. per projekt.
  • Bysamfund på mellem 200 og 5.000 indbyggere kunne søge støtte til initiativer, der styrker fællesskabet.
  • Der er godt 1.300 mindre bysamfund i Danmark og de bebos af ca. 1,2 mio. mennesker.
  • Hovedstadsområdet eller andre storbyområder, herunder bydele kan ikke modtage støtte.
  • For de, der ikke nåede at søge Her bor vi-puljen, er der heldigvis stadig mulighed for at søge Lokalpuljen.
  • Læs mere på www.nordea-fonden.dk

Ønsket om at samle småbyernes borgere i et fælles indbydende byrum, er en klar tendens i de projekter, som Nordea-fonden har valgt at støtte med 36 millioner kr. fra sin Her bor vi-pulje. Det lille øsamfund Omø er blandt modtagerne.

”Det gør noget for selvforståelsen i et lille lokalsamfund, når man får sådan en håndsrækning. Man får mod til at tænke stort.” 

Sådan lyder kommentaren fra Martin Winnes, der er en af ildsjælene bag Omøs udendørs fleksible forsamlingshus, da han får overbragt nyheden om, at forsamlingshuset er et af de 78 projekter, som Nordea-fonden har valgt at støtte i første uddelingsrunde af sin Her bor vi-pulje.

Foruden en række mobile telte, en lille scene, stole og borde, får foreningerne på den lille ø, der ligger i smålandsfarvandet ud for Skælskør, også glæde af et mobilt lys- og højttaleranlæg.

”Sådan noget grej er ellers enormt dyrt at leje og ikke mindst at få over med færgen Men nu kan vi stille grejet til rådighed kvit og frit for alle øens foreninger, og når vi for eksempel skal holde dilletantforestilling eller sommerkoncert med mange tilrejsende sommergæster,” fortæller Martin Winnes, hvis forening i dag modtager 200.000 kr.

Uddelingsliste: Se de 78 støttede småbyer

Familien sendt ud af alrummet

En anden modtager er Skovløkke Lokalråd på Nordfyn, der har fået en million kroner til at opføre et fælleshus til foreninger i syv landsbyer på Klintebjerg Havn.

”Jeg har selv måttet sende familien ud af køkkenalrummet, når vi skulle holde bestyrelsesmøde, for vi har ikke haft andre muligheder end at gøre det privat. Vi har brugt 8 år på at komme hertil, og nu står vi her pludselig. Det er et højt hurra for fællesskabet,” siger Trine Wenckheim fra Skovløkke Lokalråd.

Rygstød til fællesskaber

Nordea-fonden vil med puljen inspirere de mindre lokalsamfunds drivkræfter og give plads til de ofte oversete potentialer, som kan samle byen og dens beboere.

”Det syder og bobler ude i de små bysamfund, og med dette økonomiske rygstød får de mange lokale ildsjæle ekstra mulighed for at sætte deres virketrang i spil til gavn for fællesskabet,” siger Henrik Lehmann Andersen, direktør i Nordea-fonden, der støtter gode liv.

Flest projekter i Midtjylland

De støttede projekter spænder vidt, men alligevel er der nogle klare tendenser.

Aktivitetspladser, shelters og legepladser hitter, og der er mange stier, broer og multibaner blandt de 78 støttede projekter, som fordeler sig over hele landet. Flest småbyer i regionerne Midtjylland (24) og Syddanmark (22) har fået støtte efterfulgt af Nordjylland (17), Sjælland (11) og Hovedstaden (4).

I alt uddeler Nordea-fonden i dag 36 mio. kroner af den 60 mio. kroner store pulje. Den 29. oktober offentliggøres de resterende støttemodtagere.

Uddelingskort Her bor vi - 1. runde

Hent kortet som pdf.

I alt uddeler Nordea-fonden i dag 36 mio. kroner af den 60 mio. kroner store pulje. Den 29. oktober offentliggøres de resterende støttemodtagere.

Kort og kontant

Projektnavn
Her bor vi
Projektejer

Nordea-fonden

Projektperiode

Tine Wickers

Støttet med

60 mio. kr.

Få mere at vide

Tine Wickers
Kommunikationschef

Nordea-fonden

4070 3784

Nyhedsbrev

Tilmeld dig 'Nyt om gode liv'

Få nyheder, gode råd til ansøgningsprocessen og nyt om støttemuligheder direkte i din indbakke. 

Nordea-fondens nyhedsbrev er til alle, der arbejder med projekter, hvor aktiviteter og fællesskaber er nøgleord.

Du hører fra os ca. 10 gange om året.