Rav og Flint

GeoCenter Møns Klint står bag projektet Rav og Flint, der kombinerer udstillinger og udendørs formidling.

Hvad er formålet

Formålet med Rav og Flint er, at få styrket den lokale identitetsfølelse. De lokale vil blive gladere for at bo et sted, hvis historien omkring området er mere udfoldet. Derudover vil dette projekt være med til at tiltrække mange nye såvel danske som udenlandske gæster til Møn. 

Hvorfor støtter vi

Nordea-fonden støtter Rav og Flint, da dette projekt er med til at inspirere flere til selv at gå på opdagelse i det fri. Med denne udstilling vil endnu flere inspireres til selv at lede efter det gyldne rav og forstå, at flint var et ideelt materiale til fortidens redskaber. 

Ufortalte historier

GeoCenter Møns Klint har lukket op for den skattekiste af ufortalte historier, som Møns Klint er så rig på. Udstillingen Rav og Flint fortæller nogle af de mange kulturhistorier fra Klintens bagland, herunder historien om de mange Kæmpehøje, der ligger spredt rundt omkring i Klinteskoven. Geologien har nemlig ikke kun skabt den unikke natur på Møns Klint, men også forudsætningerne for det 'levede liv' - for at samfundet kunne udvikle sig. 

"GeoCenter Møns Klint er dygtige til at formidle naturen og inspirerer de besøgende til selv at gå på opdagelse i det fri. Med denne udstilling vil endnu flere inspireres til selv at lede efter det gyldne rav og forstå, at flint var et ideelt materiale til fortidens redskaber,” siger Henrik Lehmann Andersen, direktør i Nordea-fonden. Fonden har de næste tre år et særligt fokus på at støtte aktiviteter, der får flere ud i det fri.

Stenalder magt

Rav og flint var MAGTEN i stenalderen. Havde du flint til våben og redskaber kunne du og din boplads udvikle sig og blive stor og stærk. Det samme gjaldt rav, som blev købt og solgt som smykker og religiøse symboler. Flint og rav, gav styrke og skønhed. På Østmøn var der masser af begge ting, så området udviklede sig hurtigt. 

Rav og flint

Den mønske flint er af typen senonflint, som findes i skrivekridtet. Den har været specielt velegnet til at fremstille stenredskaber. Flinteblokke hentet direkte ud af kridtklinterne i Sydøstdanmark er blevet brugt til at fremstille de ypperligste redskaber i overgangen mellem sten- og bronzealder, og har betydet at Sydøstskandinavien har kunnet indgå i bronzealderfolkets handelssystemer. Vidnesbyrdet fra dengang har vi stadig. Klinteskoven rummer idag en af verdens højeste koncentrationer af gravhøje.

Mange forskellige aktiviteter

På Geocenter Møns Klint tror vi på, at det er en styrke at kombinere udstillinger og udendørs formidling. Vi tror på interaktive oplevelser og ’værksteder’, hvor gæsterne sammen med ’naturvejlederne’ leger og lærer sig til ny viden. Og endelig tror vi på at naturvejledning kan udvirke små forståelses-mirakler.

På særudstillingerne Rav og Flint har GeoCenter Møns Klint udviklet spændende undervisningsforløb, som skole- og gymnasieklasser kan nyde godt af. Der er åbnet for et aktivt flinteværksted, hvor nysgerrige kan prøve at slå en pilespids, og selvfølgelig er der gennemført guidede ture til Timmesøbjerg og de mange gravhøje i Klinteskoven, for hvordan var det i grunden at leve på Møns Klint for mange tusind år siden? Mange flere mennesker skal ud og opleve det fantastiske landskab bag Møns Klint.

De helt lokale er vigtige

For GeoCenter Møns Klint er det vigtigt, at folk der bor på Møn og i Vordingborg Kommune kender deres egen baghave - deres egen natur- og kulturhistorie. Det er med til at skabe en stærk lokal identitetsfølelse og man bliver simpelthen gladere for at bo et sted, desto mere spændende og udfoldet historien om området er, siger Nils Natorp, men det er klart, at GeoCenter Møns Klint tiltrækker mange nye såvel danske som udenlandske gæster med disse aktiviteter. 

For yderligere information kontakt:

Kort og kontant

Projektnavn
Rav og Flint
Projektejer

GeoCenter Møns Klint

Projektperiode
2019 - 2021
Støttet med

3 mio. kr.

Få mere at vide

Nils Natorp
Direktør

GeoCenter Møns Klint

20 61 50 60

Nyhedsbrev

Tilmeld dig 'Nyt om gode liv'

Få nyheder, gode råd til ansøgningsprocessen og nyt om støttemuligheder direkte i din indbakke. 

Nordea-fondens nyhedsbrev er til alle, der arbejder med projekter, hvor aktiviteter og fællesskaber er nøgleord.

Du hører fra os ca. 10 gange om året.