Landskab i fællesskab

Med 9,9 mio. kr. til projektet 'Landskab i fællesskab' vil Øhavsmuseet i Faaborg med levende formidling, udvikling af temaruter og skræddersyede oplevelser danne fællesskaber og oplevelser, der får flere ud i det fri.

Hvad er formålet

Med 9,9 mio. kr. i støtte af Nordea-fonden skal Øhavsmuseet Faaborg i de kommende 3 år danne fællesskaber og oplevelser, der får flere ud i det fri. Omdrejningspunktet er Øhavsmuseets ambition om at bruge naturen, kulturen og naturens påvirkning på vores sind til at gøre mennesket klogere på sig selv. Ambitionen er at styrke danskernes livsglæde ved at genskabe deres relation til naturen.

Hvorfor støtter vi

Med indsatsen forventer vi, at Øhavsmuseet sætter nye standarder for formidling i det fri. Det er et ambitiøst projekt, som med en mangfoldighed af aktiviteter for både naturvante og mindre naturvante vil skabe nye fællesskaber og styrker den lokale selvforståelse.

 

Naturen og kulturen kombineres 

Med 9,9 mio. kr. i støtte af Nordea-fonden danner Øhavsmuseet Faaborg i de kommende tre år fællesskaber og oplevelser, der får flere ud i det fri. Omdrejningspunktet er Øhavsmuseets ambition om at bruge naturen, kulturen og naturens påvirkning på vores sind til at gøre mennesket klogere på sig selv. Ambitionen er at styrke danskernes livsglæde ved at genskabe deres relation til naturen.

Øhavsmuseets aktiviteter kommer bl.a. til at indbefatte en masse levende formidling, udvikling af temaruter i naturen og skræddersyede oplevelser omkring bl.a. snorkling, cykling og vandring. Fokus bliver også på natur- og kulturevents, hvor nogle afvikles med udgangspunkt i Øhavsmuseets besøgscenter på Faaborg Havn, mens andre placeres i Det sydfynske Øhav og bakkelandskabet. 

Øhavsmuseets direktør Peter Thor Andersen glæder sig over støtten og til at komme i gang:

Podcast - lyt med!

Øhavsmuseet har 3 unikke podcast-serier klar til dig her. Hør om alt fra Midtfyns Festivalen til landskabsnørder på Lyø. 

”Vi kan slet ikke få armene ned! Den her anerkendelse fra Nordea-fonden bekræfter, at vores ambition om at skabe oplevelser, der bruger kulturen, naturen og psykologien til at gøre mennesket klogere på sig selv, vækker genklang. Det betyder også helt lavpraktisk, at vi nu for alvor kan sætte strøm til en bred vifte af initiativer og aktiviteter, som vi længe har drømt om". Han fortsætter:

"Vi lever i en tid, hvor mange har glemt, hvor de kommer fra. Vi vil genskabe menneskers forbindelse til deres rødder og til naturen, for så tror vi på, at de vil stå stærkere i en foranderlig verden. Vi vil invitere gæster med ud i naturen, for at de kan blive klogere på sig selv og deres historie. De skal bekræftes i, at de er del af noget større. Midlet er at skræddersy aktiviteter, der kombinerer indsigt i kultur, natur og naturens påvirkning af vores sind.” 

Nordea-fonden har et særligt fokus på at støtte projekter, der får flere ud i det fri og derfor ser fonden stort potentiale i projektet: 

”Med indsatsen forventer vi, at Øhavsmuseet sætter nye standarder for formidling i det fri. Det er et ambitiøst projekt, som med en mangfoldighed af aktiviteter for både naturvante og mindre naturvante vil skabe nye fællesskaber og styrker den lokale selvforståelse,” siger Henrik Lehmann Andersen, direktør i Nordea-fonden, som støtter gode liv. 

Rødder, relationer og lokal bæredygtighed


Midlerne fra Nordea-fonden anvendes under tre hovedoverskrifter, der uddybes nedenfor. For det første skal der skabes et lokalt fællesskab, der får base i besøgscenter på Faaborg havn. For det andet skal der laves en masse aktiviteter i det fri og sidst, men ikke mindst skal der etableres samarbejder med lokale, så en udvikling af Øhavsmuseet også løfter den lokale egn.

1. En lokal bevægelse skabes ved fællesskabets bål
Med støtte fra Nordea-fonden vil Øhavsmuseet Faaborg skabe et lokalt fællesskab. Her inviteres indenfor til langbordsmiddage, talks og workshops, og helt lavpraktisk manifesteres fællesskabet ved et stort samlende bålsted. Lige siden tidernes morgen har mennesker samles om bålet, og derfor bliver bålet også det naturlige samlingssted for Øhavsmuseet. Allerede i foråret vil museet invitere til de første arrangementer i det fællesskab, der får navnet Klub Ø.


2. Aktiviteter i det fri
I besøgscentret på Faaborg Havn kan besøgende få en introduktion til områdets unikke sydfynske natur. Det bliver her besøgende præsenteres for en masse aktiviteter i det fri. Og det bliver her, de kan låne varmt tøj fra ”gråvejrs-grejbanken”, finde informationer om cykeludlejning eller f.eks. sikre sig en plads på en guidet kanotur. Øhavsmuseet får også mulighed for at udvikle en masse oplevelser i det fri. Det kan være alt fra stillevandringer med guide på Øhavsstien, tidsrejser via VR-briller eller snorkelture, hvor børn finder stenalderens flintesten på havbunden.


3. Samarbejder sikrer lokal bæredygtighed
En vigtig brik i det kommende arbejde,bliver at sikre samarbejder lokalt, så udviklingen forankres, og bæredygtighed sikres. Lokale klubber, foreninger og erhvervsdrivende skal være med til at præge og udvikle diverse aktiviteter. Offentlige instanser som Faaborg-Midtfyn Kommune, Geopark Det Sydfynske Øhav, Destination Fyn og Trente Mølle Naturskole er også partnere, så forankring også efter projektets ophør er tænkt ind fra start. 


Fakta om projektets partnere

Projektet er et samarbejde mellem en lang række aktører. Blandt de væsentlige er følgende: 

  • Nordea-fonden har et almennyttigt formål. Fonden uddeler årligt ca. 500 mio. kr. til projekter der fremmer gode liv inden for sundhed, motion, natur og kultur. 
  • Øhavsmuseet Faaborg er et kulturhistorisk museum beliggende i Faaborg-Midtfyn Kommune. Museet består af en række udstillingssteder og har derudover et stort fokus på at lave aktiviteter i det fri. Se mere på ohavsmuseet.dk.
  • Geopark det Sydfynske Øhav arbejder for etablering, udvikling og drift af geoparken. Målet er en udnævnelse som UNESCO Global Geopark inden for en kort årrække. Se mere på naturturisme.dk.
  • Destination Fyn er den fynske klynge indenfor turisme og oplevelsesøkonomi og er baseret på et offentligt-privat samarbejde, der drives af et sekretariat under Erhvervshus Fyn. Klyngen har godt 200 medlemmer. I denne sammenhænge er fokus på at skabe lokale fællesskaber, som også kan appellere til områdets gæster. Se mere på visitfyn.dk.
  • Trente Mølle er en bredt favnende naturskole, der bl.a. har fokus på udvikling af lejrskoler, formidling til grupper med særlige behov, udvikling af infrastruktur i naturen og f.eks. uddannelse af naturguider.

Kontakt

Anna Marie Krarup

Anna Marie Krarup

Seniorprojektkonsulent
4070 3771

Kort og kontant

Projektnavn
Landskab i fællesskab
Projektejer

Øhavsmuseet Faaborg

Projektperiode
2020-2022
Støttet med

9,9 mio. kr.

Samlet budget

16,9 mio. kr.

Få mere at vide

Peter Thor Andersen
Direktør

Øhavsmuseet Faaborg

20752930

Nyhedsbrev

Tilmeld dig 'Nyt om gode liv'

Få nyheder, gode råd til ansøgningsprocessen og nyt om støttemuligheder direkte i din indbakke. 

Nordea-fondens nyhedsbrev er til alle, der arbejder med projekter, hvor aktiviteter og fællesskaber er nøgleord.

Du hører fra os ca. 10 gange om året.