Amning – en god start sammen

Projektet udvikler og afprøver en ny ammevejledning, der skal øge ammevarigheden og styrke forældrenes handlekompetencer.

Hvad er formålet

Projektets formål er at udvikle og afprøve en ammevejledning, der skal medvirke til at øge ammevarigheden, styrke forældrenes handlekompetence, samt have særligt fokus på den sociale ulighed i relation til amning.

Hvorfor støtter vi

Nordea-fonden støtter ’Amning – en god start sammen’, da social ulighed i forhold til amning resulterer i, at ikke alle børn får de bedste muligheder for at blomstre i de spæde år. Projektet vil ændre dette, hvilket er grunden til, at det er vigtigt for Nordea-fonden at støtte op om.

En god start på amningen

Mange nybagte mødre ophører med amningen tidligere end de ønsker. Sundhedsstyrelsen anbefaler fuld amning, indtil barnet er omkring seks måneder. Alligevel bliver kun ca. 60 pct. af alle børn på landsplan ammet fuldt i fire måneder. Projektet ’Amning – en god start sammen’ er med til at lave om på dette.

Projektets formål er at udvikle og afprøve en ammevejledning, der skal medvirke til at øge ammevarigheden, styrke forældrenes handlekompetence, samt have særligt fokus på den sociale ulighed i relation til amning.

”Vi er meget positive overfor projektet. Vi kan se, der er et behov for, at nybagte forældre får en ensartet vejledning, der taler ind i deres behov. Vi ved, at den første tid er rigtig vigtig, og at en god start er afgørende for, at amningen lykkes til fulde”, siger Dorte Fischer, næstformand i Fagligt Selskab for Sundhedsplejersker.

Vejledningen tager afsæt i forældrenes behov og skal samtidig sikre konsistens mellem den støtte, forældrene får på fødestederne og i den kommunale sundhedsplejeordning.

Flere børn skal blomstre i de spæde år

Projektet ledes af Komiteen for Sundhedsoplysning i et samarbejde med Kompetencecenter for Amning, Københavns Universitet og sundhedsplejerskeordninger i Region Syddanmark og Nordjylland. Projektet er støttet af Nordea-fonden og Den Obelske Familiefond. Projektet løber fra 2020 til udgangen af 2023. 

"Vi ser, at der er en stor social ulighed i forhold til amning. Det vil Nordea-fonden sætte fokus på, så vi er med til at sikre, at alle børn får de bedste muligheder for at blomstre allerede i de spæde år. Derfor støtter vi projektet ’Amning – en god start sammen’", fortæller direktør i Nordea-fonden, Henrik Lehmann Andersen.

Amning er sundhedsfremmende for både mor og barn

I Nordjylland og Syddanmark er det 54% af børnene, der bliver ammet fuldt i 4 måneder og 10% i 6 måneder. Til sammenligning er det henholdsvis 65% og 14% i Region Hovedstaden. Region Nordjylland og Syddanmark har en større andel af unge og kortuddannede mødre end landsgennemsnittet. Det er veldokumenteret, at amning har talrige sundhedsfremmende effekter for både mor og barn – både på kort og lang sigt.

Der peges således i litteraturen på, at en øget ammevarighed på kort sigt kan reducere risikoen for bl.a. infektioner og på langt sigt kan reducere risikoen for udvikling af diabetes, hjertekarsygdomme, kroniske tarmsygdomme og overvægt hos det ammede barn. Hos moderen reducerer amning desuden risikoen for at udvikle brystkræft. Specifikt for kortuddannede mødre peger litteraturen på, at social ulighed i sundhed kan mindskes ved at øge ammevarigheden. Desuden viser en ny kvalitativ undersøgelse fra Danmark, at unge og kortuddannede mødre – i lighed med andre mødre – har et ønske om at amme svarende til Sundhedsstyrelsens anbefalinger.

Det er håbet, at ’Amning – en god start sammenpå sigt kan bane vejen for en ændret ammevejledning i hele landet.

I løbet af de 3½ år projektet varer, bliver der evalueret både kvantitativt i en randomiseret undersøgelse samt kvalitativt via interviews. Evalueringen varetages af en ph.d. studerende under kyndig vejledning af lektorer fra Københavns Universitet.

Kontakt

Michala Brechling

Michala Brechling

Seniorprojektkonsulent
4070 3773

Kort og kontant

Projektnavn
Amning - en god start sammen
Projektejer

Komiteen for Sundhedsoplysning

Projektperiode
2020-2023
Støttet med

5,1 mio. kr.

Samlet budget

10 mio. kr.

Få mere at vide

Ingrid Maria Susanne Nilsson
Chefkonsulent, Ph.d.

Komiteen for Sundhedsoplysning

2267 2006

Nyhedsbrev

Tilmeld dig 'Nyt om gode liv'

Få nyheder, gode råd til ansøgningsprocessen og nyt om støttemuligheder direkte i din indbakke. 

Nordea-fondens nyhedsbrev er til alle, der arbejder med projekter, hvor aktiviteter og fællesskaber er nøgleord.

Du hører fra os ca. 10 gange om året.