Investeringer

Nordea-fonden investerer for at skabe et afkast til uddelinger, men således at investeringer fravælges eller sælges, hvis ikke fondens krav til etik og bæredygtighed er overholdt.

Rammer og mål 

Formueforvaltningen i Nordea-fonden er med henblik på at skabe det bedst mulige økonomiske grundlag for uddelingerne. Vedtægterne siger, at ”fondens midler skal anbringes forsvarligt og bedst muligt”. Det er således den overordnede målsætning for Nordea-fondens investeringsstrategi at sætte rammer og mål for forvaltning af fondens formue med henblik på at skabe et afkast, så det økonomiske grundlag for fonden og likviditeten til fondens uddelinger sikres bedst muligt. 

Fonden arbejder på at indtænke bæredygtighed i alle sine strategiske dimensioner, herunder investeringer. Målsætningen operationaliseres ved brug af en ESG-model. Dvs. fonden investerer ift. bæredygtighed inden for E: miljø, S: sociale forhold og G: ledelsesmæssige forhold.  

Fondens investeringsstrategi opdateres løbende for at være ajour med samfundsudviklingen. Udmøntning af strategien varetages af administrationen med sparring fra et investeringsudvalg nedsat af bestyrelsen. Investeringsudvalget deltager i øvrigt i forberedelse af beslutningsoplæg til bestyrelsen om nye investeringer. 

Læs Nordea-fondens aktuelle investeringsstrategi (2024-2028) her.

Principper for investeringsstrategien 

Nordea-fonden har et likviditetsberedskab, der skal sikre, at fondens likvide aktiver (indlån og korte obligationer) med stor sikkerhed er tilstrækkelige til at fyldestgøre fondens betalingsforpligtelser i forhold til bl.a. uddelingsforpligtelserne og investeringstilsagn.  

Overskydende likviditet kan indenfor rammerne i investeringsstrategien, investeres mere risikofyldt efter følgende principper: 

  • Det tilstræbes at opnå et afkast, der svarer til markedsudviklingen. 

  • Der er fokus på, at afholdte investeringsomkostninger medvirker til at sikre et attraktivt afkast.  

  • Nordea-fonden ønsker åbenhed og transparens i forhold til investeringsarbejdet, herunder inddragelsen af ESG.  

  • Investeringer sker i udgangspunktet altid gennem eksterne forvaltere (outsourcing) og evt. i samarbejde med andre investorer. 

  • Investeringer skal overholde fondens etiske retningslinjer.

Fonden har siden 2017 indenfor investeringsstrategien aktivt arbejdet på en gradvis spredning af investeringerne for at mindske koncentrationsrisikoen på Nordea Bank Abp. Fra 2016 til 2023 er andelen af fondens kapital investeret i Nordea Bank Abp således reduceret fra 89 til 77 pct. 

Den gradvise spredning af investeringsaktivernes sammensætning i Nordea-fonden fremgår grafisk nedenfor: 

Overblik over investeringer for Nordea-fonden 2016-2023

Investeringer

I Nordea-fondens årsrapport 2023 er investeringer pr. 31. december 2023 specificeret i note 11, 12 og 16 (side 64-66).

Nordea-fonden arbejder sammen med udvalgte, eksterne forvaltere, der – på vegne af Nordea-fonden – gennemfører investeringer med fokus på bæredygtighed (ESG) og med afsæt i Nordea-fondens etiske retningslinjer.

Her finder du et overblik over Nordea-fondens aktiver (noterede/unoterede) og de forvaltere, som varetager investeringsopgaven for Nordea-fonden. 

Noterede aktiver

Aktier: 

  • Nordea Bank Abp
    Mere info her.  
    Værdi pr. 31. december 2023: 12.944.324.374 kr. 
     
  • Nordea Asset Management
    Få overblik over aktuel aktieportefølje her.
    Værdi pr. 31. december 2023: 767.581.355 kr. 
     
  • Carnegie Investment Bank 
    Få overblik over Carnegie’s nordiske aktieportefølje her.
    Nordea-fonden følger Carnegie’s nordiske aktieportefølje, men har aktivt fravalgt investeringer i finansielle selskaber, tobaksindustri og fossile selskaber, der ikke er under dokumenterbar transition, jf. de etiske retningslinjer.  ​​​
    Værdi pr. 31. december 2023: 405.984.952 kr.
     
  • Qblue Balanced 
    Få overblik over aktuel aktieportefølje her.
    (Vælg fanen 'Portefølje', klik herefter 'Vis hele porteføljen'.) 
    Værdi pr. 31. december 2023: 407.715.405 kr. 

Obligationer

  • Realkreditobligationer
    Få overblik over den aktuelle beholdning af obligationer her
Unoterede aktiver

Nedenfor vises fondens unoterede investeringer.
Markedsværdien fremgår af årsrapporten (note 14). 

Ejendomme:

  • Heerings Gaard
  • TG Partners VI P/S Holding

Infrastruktur:

  • Antin Infrastructure Partners V SCSp
  • Copenhagen Infrastructure III K/S
  • Copenhagen Infrastructure NMF I K/S
  • Copenhagen Infrastructure IV K/S

Private Equity:

  • Capidea Kapital III K/S
  • 2150 Fund I SCSp
  • Dansk Vækstkapital III K/S
  • CoreCapital I K/S
  • Capidea Kapital IV K/S
  • Axcel VII K/S
  • Heartcore Capital Fund V K/S

For at sikre, at investeringerne i de noterede aktiver, dvs. aktier og obligationer, lever op til Nordea-fondens etiske retningslinjer, udfører ISS ESG halvårligt en uafhængig screening af Nordea-fondens portefølje. Det er en ekstra foranstaltning, der bl.a. skal sikre, at Nordea-fondens portefølje ikke omfatter investeringer i selskaber, der producerer tobak, eller selskaber, der har aktiviteter forbundet med konventionsstridige våben.

Formålsrettede investeringer

Nordea-fonden har en ambition om at foretage formålsrettede investereringer. De formålsrettede investeringer understøtter fondens mission om at støtte aktiviteter, der fremmer gode liv. De formålsrettede investeringer tager afsæt i fondens uddelingsstrategi, men gennemføres uafhængigt af uddelingerne.

Etiske retningslinjer

Fonden har etiske retningslinjer for alle investeringer. Disse hviler på fondens værdigrundlag (respekt, ordentlighed og engagement). 

Etiske retningslinjer for investeringer: 
  • Alle fondens investeringer er omfattet.  

  • De etiske retningslinjer har forrang for afkast og kan derfor medføre fravalg af finansielt attraktive investeringer. 

  • Investeringerne må ikke være i modstrid med fondens værdigrundlag, ligesom samarbejdspartnere på investeringsområdet skal have et passende værdigrundlag. 

  • Fonden har som en almennyttig velgørende fond (non-business) siden januar 2020 deltaget i UN Global Compact, hvorved fonden forpligter sig til at efterleve og fremme FNs 10 principper for menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, miljø og antikorruption.  

  • Fondens investeringer sker med udgangspunkt i at fremme de 17 Verdensmål. 

    Få et samlet overblik over de etiske retningslinjer her.

Nordea-fonden indsender hvert andet år Communication on Engagement rapport til UN Global Compact omkring tiltag og fremskridt i forhold til de ti principper. Seneste rapportering fra marts 2024 er tilgængelig på UN Global Compact

De etiske retningslinjer er handlingsanvisende for fonden. Ved alle fondens investeringer skal forvalteren underskrive en erklæring om overholdelse af fondens etiske retningslinjer, herunder bæredygtighedskriterier. Overholdes etiske retningslinjer ikke, kan fonden ikke gennemføre investeringen.  

Ses vedvarende overtrædelser eller manglende vilje til dialog og forbedring hos en virksomhed, som fonden allerede har investeret i, har det ultimativt den konsekvens, at fondens investering bringes til ophør. 

Nordea-fonden samarbejder med eksterne dataleverandører, som har specialiseret sig i uafhængigt af forvalterne at vurdere, om investeringer overholder normer og investorernes etiske retningslinjer De afrapporterer fast hvert halve år, hvortil kommer, at fonden løbende kan gennemføre screening af konkrete selskaber. 

Aktive fravalg og begrænsninger

Nordea-fonden investerer ikke i selskaber, der på nogen måde er involveret i produktion af tobak. Ligeledes investeres ikke i selskaber (f.eks. supermarkeder og transportvirksomheder), hvor mere end 5 pct. af indtjeningen kommer fra aktivitet med relation til tobak.  

Fonden ønsker at udfase investeringer i udvinding af fossile brændstoffer senest i 2029. Undtaget herfra er dog investeringer i selskaber, som bidrager positivt til at fremskynde transitionen til et lav-emissions samfund og at opfylde Paris-aftalens mål. Selskaberne skal løbende dokumentere, at de eksekverer på deres transitionsstrategi, hvilket omfatter: 

  • En veldefineret transitionsstrategi mod Paris-aftalens mål. 

  • En igangsat eksekvering på strategien. 

  • Løbende opfølgning på mål og delmål. 

  • Identificering og håndtering af afvigelser. 

  • Frasalg af investeringer, hvis der er konstateret brud på fondens etiske retningslinjer og bruddene forventes at være længere- eller vedvarende. 

Nordea-fonden og tilknyttede forvaltere skal overholde alle internationale konventioner, som Danmark har tiltrådt, herunder at investeringer ikke bidrager til aktiviteter forbundet med konventionsstridige våben. Fonden kræver i sin due-diligence ved gennemførelse af unoterede investeringer overholdelse af krav til god skattemæssig praksis ved øget gennemsigtighed og gennem forebyggelse af aggressiv skatteplanlægning defineret gennem principper og anbefalinger, jf. skattekodeks, udarbejdet af en række danske pensionsselskaber og fonde. 

Beslutninger om investeringer 

Ved forberedelse af nye investeringer benytter fonden et beslutningstræ. Heri indgår dokumentation af investeringsprocessen, bl.a. likviditetsberedskab, overholdelse af etiske retningslinjer for investeringer, due-diligence på investeringen samt en ekstern skattemæssig vurdering af investeringen i forhold til fondens egne skatteforhold.  

Nyhedsbrev

Tilmeld dig 'Nyt om gode liv'

Få nyheder, gode råd til ansøgningsprocessen og nyt om støttemuligheder direkte i din indbakke. 

Nordea-fondens nyhedsbrev er til alle, der arbejder med projekter, hvor aktiviteter og fællesskaber er nøgleord.

Du hører fra os ca. 10 gange om året.