Unge er fremtidens stemmer

Med støtte fra Nordea-fonden lancerer DFUNK – Dansk Flygtningehjælp Ungdom projektet UDTALT. Projektet skal styrke unges demokratiske selvtillid og klæde dem på til at tage handling i hverdagen med tilgange, der nytænker demokratisk engagement.

Sprog og arbejde er ikke nok til at blive en del af det danske samfund

Over de næste to år, skal 400 unge nå ud til tusindvis af danskere i hele landet gennem tankevækkende debat, provokerende performance og kreative fortællinger.

Hvordan ser demokratisk beat-poesi ud? Hvad med Dabke-debatter? Hvordan udvider vi demokratisk deltagelse, så det bliver relevant og nærværende for alle?   

På trods af en fortid med flugt, har mange unge med flugterfaringer etableret et ungdomsliv i Danmark - de har lært dansk, taget en uddannelse eller er i beskæftigelse. Men sprog og arbejde er ikke nok til at blive en fuldgyldig del af det danske samfund.

Unge med flugterfaringer udtrykker et stigende behov for at tage del i demokratiet - både det klassiske bestyrelsesarbejde med møder og referater og kunstprojekter, der giver nye perspektiver på hverdagen og oplevelser af demokratiet. Deres stemmer skal ud at leve, de skal gøre sig gældende og høres i offentligheden. Samtidig viser Dansk Ungdoms Fællesråds seneste demokratianalyse, at alle unge i Danmark - uafhængigt af statsborgerskab - mangler demokratisk selvtillid.

UDTALT er en inkubator for de utalte stemmer

Derfor lancerer DFUNK nu UDTALT, der har til formål at understøtte unge, der er flygtet, til at tage del i demokratiet og rykke på politiske dagsordener sammen med andre unge. Nordea-fonden støtter UDTALT med 4,7 millioner kroner i perioden 2020 – 2022.

"Med UDTALT kan vi udfordre de positioner, som unge der er flygtet oplever som begrænsende for deres udfoldelse i samfundet og den offentlige debat. UDTALT skal være en inkubator og en platform, for de endnu utalte stemmer, som er fulde af ambitioner og drømme på vores samfunds vegne.”, lyder det fra direktør i DFUNK, Natasha Al-Hariri.

Projektet arbejder ud fra tanken om, at demokrati er noget, man gør sammen - og at demokratisk selvtillid øges ved at unge får modet til at handle, at der er plads til fejl og eksperimenter. Det sker gennem et undervisningsforløb med fokus på deltagelse i den nationale debat, hvor unge med flugterfaringer fra hele landet rustes til at tage ordet. 

Samtidig vil projektet skabe en bevægelse af 400 unge, der løfter dagsordener, som har betydning for deres by og deres liv. Gennem workshops og events i hele landet skal unge med og uden flugterfaringer sammen tage handling i Aalborg, Odense, Esbjerg, Aarhus, København og Vejle. Projektets ambition er, gennem disse metoder, at skabe rum til og repræsentation af unges stemmer – og styrke deres demokratiske selvtillid. De unge skal diskutere, debattere, provokere, inspirere og sammen nytænke, hvordan demokratisk deltagelse kan se ud – og alle er inviteret!

KONTAKT

DFUNK – Dansk Flygtningehjælp Ungdom:
Direktør Natasha Al-Hariri,
natasha.al-hariri@dfunk.dk , tlf. 29 90 51 51

Nordea-fonden:
Kommunikationschef Tine Wickers,
tw@nordeafonden.dk, tlf. 40 70 37 84

Kort og kontant

Projektnavn
UDTALT
Projektejer

Dansk Flygtningehjælp Ungdom

Projektperiode

2020 – 2022

Støttet med

4,7 mio. kr.

Samlet budget

6,7 mio. kr.

Få mere at vide

Lærke Blom Madsen
Projektleder

Dansk Flygtningehjælp Ungdom

22 40 88 99

Nyhedsbrev

Tilmeld dig 'Nyt om gode liv'

Få nyheder, gode råd til ansøgningsprocessen og nyt om støttemuligheder direkte i din indbakke. 

Nordea-fondens nyhedsbrev er til alle, der arbejder med projekter, hvor aktiviteter og fællesskaber er nøgleord.

Du hører fra os ca. 10 gange om året.