Store eventyr til landets mindste

Med støtte fra Nordea-fonden skal det ambitiøse formidlingsprojekt ”Små skridt - store eventyr” inspirere de små børns kreativitet gennem leg, fantasi og sanselighed.

Et stort projekt til ære for de mindste

Børn skaber eventyr overalt omkring dem. Og kun børn kender svaret på hvad H.C. Andersens eventyr, liv og kunst betyder for lige netop dem. Derfor vil Museum Odense med projektet 'Små skridt - store eventyr' i 2020-21 rette en særlig opmærksomhed mod landets mindste borgere i det nye H.C. Andersens Hus, der slår dørene op i juni 2021.

Formidlingen til de 0-6-årige vil være fuld af banebrydende, eventyrlige og unikke oplevelser. Med støtte til projektet fra Nordea-fonden vil museet skabe et H.C. Andersens Hus med plads til også de mindste børns tanker, lege og historier. Uddelingen kommer til at støtte både scenografi, kostumer og udvikling af læringstilbud.

”En vigtig del af små børns udvikling foregår gennem leg, fantasi og sanselighed. H.C Andersens eventyrverden er som skabt til at inspirere de små børns kreativitet, og med den ambitiøse formidlingsindsats arbejdes ihærdigt for, at de mindste børn får et magisk møde med vores vigtige kulturarv, når de træder ind i det nye hus,” siger Henrik Lehmann Andersen, direktør i Nordea-fonden, som støtter gode liv.



Børn blomstrer i H.C. Andersen eventyrunivers


I alle museets kommende læringsforløb skal børnene møde H.C. Andersens liv, værker og tænkning på nye og spændende måder. Samtidig skal børnenes kloge, sjove og skæve fortællinger integreres i forløbene. Projektets udviklingsdel er godt i gang, og de første børnehavegrupper har allerede deltaget som samarbejdspartnere i udvikling af et nyt forløb, som skal foregå i museets store magiske have.

Fakta om Det Ny H.C. Andersens Hus
  • Det Ny H.C. Andersens Hus forventes åbnet i juni 2021.
  • Det samlede areal med have og bygninger dækker ca. 9.000 m².
  • Selve huset har samlet 6.000 m², hvoraf 2/3 ligger under overfladen.
  • I det samlede byggeri indgår både udstilling, børneunivers, café samt publikumsfaciliteter.
  • Placeringen er bag H.C. Andersens Fødehjem, Hans Jensen Stræde 45 i Odense. 

Museumsinspektør Mette Vedel Kiilerich har stor glæde af at invitere børnene og deres pædagoger indenfor i udviklingsarbejdet. Samarbejdet vækker begejstring fra alle sider i partnerskabet. 

”Børnene var meget motiveret, og de glædede sig. I samspillet mellem Mette og børnene blev der udviklet idéer - og sjove tiltag blev ført ud i livet. Deres sproglige kompetencer samt evne til at fantasere i legen kom i høj grad i spil,” fortæller Rikke Baasch, som er pædagog i børnehaven Stærekassen. 


På eventyr i haven



”Det samskabende udviklingsarbejde har fundet sted siden februar, hvor vi sammen med flere børnehavegrupper har arbejdet med temaet ’Verdens bedste H.C. Andersen-museum,’” fortæller Mette Vedel Kiilerich.

I tråd med H.C. Andersens værker lader museet børnene fordybe sig i gribende historier, samtidig med at de skal reflektere over, hvordan de selv kan bidrage til historierne, og hvordan de kan gøre dem til deres egne. 

”Når vi nu starter nye samarbejdsforløb op igen, er det for at teste prototypen på undervisningsforløbet ’På eventyr i Haven’. Forløbet tager form med udgangspunkt i museets erfaringer, et samarbejde med en naturvejleder og så selvfølgelig børnenes vigtige input og modtagelse af de forskellige aktiviteter. Vi er meget spændte på at se, hvordan det virker, og hvordan børnene tager imod det,” lyder det fra museumsinspektøren.


Et univers med en særlig plads til de mindste


Det nye H.C. Andersens Hus vil have et eventyrligt børneunivers, hvor børnene kan fordybe sig i deres omgivelser og på bedste H. C. Andersens vis skabe deres egne eventyr. Med rekvisitter, kostumer og legeområder tilpasset de små, kan de hoppe trygt ud i udforskende og skabende lege – hele tiden med deres voksne lige ved hånden.

”Det er vigtigt for os, at børnene møder H.C. Andersens univers på en måde, der giver mening for dem. Og netop nu får vi mulighed for at skabe rum og oplevelser i det nye H.C. Andersens Hus, som giver de 0-6-årige en plads på museet og muligheden for at skabe deres egne eventyr i Andersens ånd,” fortæller museumsinspektør Mette Stauersbøl Mogensen.

Også i selve hovedudstillingen vil der være scenografiske greb, der vækker de mindstes nysgerrighed og forundring, når de er med deres voksne på tur i hele museet.

Et stort og imponerende eventyr venter forude for alle med små skridt; såvel som for dem med store.


Kort og kontant

Projektnavn
Små skridt – store eventyr
Projektejer

Museum Odense

Projektperiode

Mette Stauersbøl Mogensen

Støttet med

6,9 mio. kr.

Få mere at vide

Mette Stauersbøl Mogensen
Overinspektør

Museum Odense, Børn og unge

2090 1312

Nyhedsbrev

Tilmeld dig 'Nyt om gode liv'

Få nyheder, gode råd til ansøgningsprocessen og nyt om støttemuligheder direkte i din indbakke. 

Nordea-fondens nyhedsbrev er til alle, der arbejder med projekter, hvor aktiviteter og fællesskaber er nøgleord.

Du hører fra os ca. 10 gange om året.