Nordea Bank-fonden får nyt navn

120 år efter sin død lægger industrialiseringens fader, C.F. Tietgen, navn til fonden, der voksede frem af den bank, han selv drev.

Historisk navneskift

Tietgenfonden er fremover navnet på den fond som med 20 mio. kroner årligt vil stimulere interessen for erhvervsuddannelserne og på almennyttig vis fremme virkelysten og væksten i dansk erhvervsliv.

Indtil i dag er fonden gået under navnet Nordea Bank-fonden og har været kommunikeret under Nordea-fonden, men reelt er der tale om forskellige fonde med hver deres formål. Navneændringen skal tydeliggøre, hvad fonden støtter, og hvor den stammer fra.

Læs mere om Tietgenfonden

Tietgenfonden får navn efter den danske bank- og industrimand C. F. Tietgen (1829-1901), som var en af landets væsentligste drivkræfter under industrialiseringen i 1800-tallet.

”C. F. Tietgens mod, vedholdenhed og virkelyst og den betydning, han fik for udvikling af samfundet, kan vanskeligt overvurderes,” siger Henrik Lehmann Andersen, der er direktør for Tietgenfonden.

C. F. Tietgen indtrådte som Privatbankens første direktør 1. maj 1857. Præcis 100 år senere oprettede Privatbanken den fond, som siden kom til at hedde Nordea Bank-fonden og fra i dag altså Tietgenfonden.

Foruden sit arbejde i Privatbanken var han med til at stifte en lang række betydende virksomheder og institutioner som Det Store Nordiske Telegrafselskab (GN Store Nord), Det Forenede Dampskibs-Selskab (DFDS), De Danske Sukkerfabrikker, De Danske Spritfabrikker, Burmeister & Wain, De Brockske Handelsskoler og A/S Tuborgs Fabrikker for blot at nævne nogle få.

Fakta om Tietgenfonden
  • Oprindeligt stiftet af Privatbanken 1. maj 1957. Senere kom fonden til at hedde Nordea Bank-fonden – ikke at forveksle med Nordea-fonden.
  • Fonden skal virke for samfundsgavnlige formål, herunder til fremme af dansk erhvervsliv.
  • Fonden støtter i 2020 til 2022 med ca. 20 mio. kr. årligt almennyttige initiativer i Danmark, som stimulerer interessen for erhvervsuddannelser og fremmer dansk erhvervsliv. Læs mere om hvad fonden støtter her.
  • Fonden er Danmarks 53. mest uddelende fond (2020, Fondenes Videnscenter).

Fokus på erhvervsuddannelserne

"C.F. Tietgen står som eksponent for engagement, respekt og ordentlighed, som er de tre værdier fonden bygger på. Vi har ønsket et fondsnavn, som i højere grad netop udtrykker fondens formål, herkomst og værdier - og som adskiller sig tydeligere fra Nordea-fonden. Ved navneskiftet får vi et navn, som afspejler formålet om at fremme virkelyst og vækst i Danmark," siger Henrik Lehmann Andersen, som tilføjer, at forudsætningen for fortsat vækst er, at vi har tilstrækkelig faglært arbejdskraft

I de senere år har fonden støttet en lang række projekter, der styrker kendskabet til og prestigen af erhvervsuddannelserne.

”Vi håber, at flere unge og forældre får øjnene op for erhvervsuddannelsernes mange tilbud. Vi har som samfund brug for mangfoldighed både i uddannelserne og i uddannelsesvalget,” siger Henrik Lehmann Andersen.

Tietgenfonden har ifølge seneste årsregnskab en egenkapital på 226 mio. kr.

Om C.F. Tietgen
  • Carl Frederik Tietgen - født 19. marts 1829 i Odense, død 19. oktober 1901 i København. Dansk bank- og industrimand og en af den industrialiseringens helt store drivkræfter.
  • Udviklede Privatbanken til en investeringsbank og indførte nye finansielle ydelser, fx betaling med checks.
  • Med udgangspunkt i Privatbanken stod han bag talrige nye selskaber, som eksempelvis Det Store Nordiske Telegraf-Selskab, DFDS, De Danske Sukkerfabrikker, De Danske Spritfabrikker, Burmeister og & Wain, De Brockske Handelsskoler, A/S Tuborgs Fabrikker, Østsjællandske Jernbaneselskab og Lolland-Falsters Jernbane, Esbjerg Havn, Faxe Kalkbrud, Kjøbenhavns Telefonselskab og Københavns Laane- og Diskontobank.
  • Var engageret grundtvigianer og stod for færdiggørelsen af Marmorkirken og opførelsen af Taarbæk Kirke.

Kort og kontant

Projektnavn
Nordea Bank-fonden skifter navn til Tietgenfonden

Få mere at vide

Nyhedsbrev

Tilmeld dig 'Nyt om gode liv'

Få nyheder, gode råd til ansøgningsprocessen og nyt om støttemuligheder direkte i din indbakke. 

Nordea-fondens nyhedsbrev er til alle, der arbejder med projekter, hvor aktiviteter og fællesskaber er nøgleord.

Du hører fra os ca. 10 gange om året.