Governance: Rammer for fondens ledelse

Nordea-fonden er stiftet i 1989 og er en erhvervsdrivende fond med et almennyttigt og velgørende formål.

Vedtægter

Fondens vedtægter beskriver blandt andet fondstype, formål, sammensætning af bestyrelsen og forvaltningen af fondens midler.

Læs Nordea-fondens vedtægter.

Formål

Af Nordea-fondens vedtægter fremgår det, at formålet, alt efter bestyrelsens frie skøn er, at virke for almennyttige og velgørende formål.

Formålet er udmøntet i en vision om at støtte projekter, som fremmer gode liv inden for sundhed, motion, natur og kultur. Vi har ingen færdig opskrift på det gode liv, men vi tror på, at det er noget, som vi skaber sammen i aktive fællesskaber.

Derfor uddeler fonden årligt ca. 500 mio. kroner til organisationer, foreninger og ildsjæle, som vil skabe gode liv for andre i Danmark, Grønland og Færøerne.

Værdier

I Nordea-fonden tror vi på tre værdier, som det fælles udgangspunkt i samspillet med vores omverden og hinanden. De tre værdier, som vi bygger vores virke på er:

  • Engagement - skaber muligheder.
  • Respekt - bygger bro mellem mennesker.
  • Ordentlighed - et grundlag for tillid.

Adfærdskodeks og medarbejderhåndbog fastlægger rammerne klart for værdierne.

Retningslinjer for etisk adfærd

Nordea-fonden har retningslinjer for etisk adfærd for bestyrelsesmedlemmer og alle medarbejdere. 

Retningslinjerne medvirker til at eliminere eventuel tvivl, om hvorvidt bestyrelsesmedlemmer eller medarbejdere handler i fondens eller egen interesse.

God Fondsledelse

Fonden er omfattet af Anbefalingerne for god Fondsledelse, som er tilgængelige på Komitéen for god Fondsledelses hjemmeside.

Nordea-fonden følger alle anbefalingerne, jf. skemaet for God Fondsledelse.

Bestyrelse

Ved besættelse af bestyrelsesposterne tilstræbes en bredde i medlemmernes samlede kvalifikationer og en tilknytning til forskellige danske landsdele.

Bestyrelsesmedlemmer udpeges for en periode på to år ad gangen. Genudpegning kan finde sted. Der kan ikke ske valg eller genvalg af personer, der har været medlem af bestyrelsen i mere end i alt 12 år. Såfremt den nødvendige kompetenceprofil for bestyrelsen eller hensynet til kontinuitet gør det ønskeligt, kan 12-års reglen efter beslutning i bestyrelsen fraviges.

Bestyrelsen supplerer sig selv og kan bestå af fem til ni medlemmer.

Aldersgrænsen for medlemmer af fondens bestyrelse er 75 år.

Et bestyrelsesmedlem eller en direktør må ikke deltage i behandling af spørgsmål om aftaler mellem fonden og den pågældende selv eller søgsmål mod den pågældende selv eller aftaler mellem fonden og tredjemand, hvis den pågældende deri har en væsentlig interesse, der kan være stridende mod fondens. 

Fondens strategiske arbejde

Med afsæt i vedtægternes formålsbestemmelse udarbejder fonden en samlet strategi, der sætter retning for administrationens arbejde med uddelinger, herunder delstrategier for investeringer, ejendom, projektopfølgning samt kommunikation og videndeling. Udviklingen af de flerårige strategier sker på baggrund af fondens erfaringsgrundlag og viden om tendenser i efterspørgsel og udvikling i samfundet.

Alle strategier evalueres årligt af fondens bestyrelse. Med afsæt i hver strategi lægger fonden årlige handlingsplaner med dertilhørende pejlemærker, som fungerer som interne arbejdsredskaber.

Læs mere fondens strategier

Bæredygtighed - ESG

Nordea-fonden har som mål, at vores handlinger tager afsæt i fondens værdier og bidrager til øget bæredygtighed. Dertil bruger vi ledelsesværktøjet ESG, som er en forkortelse for Environment, Social og Governance.

Fonden ønsker at være et eksempel til efterfølgelse, når det handler om at udvise bæredygtig adfærd. Derfor er konkrete ESG-befordrende handlinger indarbejdet i fondens arbejde med investeringer, uddelinger og løbende drift, herunder drift af egen ejendom og medarbejderes adfærd. Adfærdskodeks og medarbejderhåndbog fastlægger rammerne klart, og i årsrapporten fremgår en række nøgletal for løn, kvinder mv. Der er desuden to whistleblowerordninger, en vedrørende fondens organisation og en vedrørende uddelinger. 

Ved tryk på afspil accepterer du cookies og sporing fra den eksterne video-leverandør.

E handler om at udvise ansvar for miljø og klima i de valg og beslutninger, fonden træffer.

S står for social ansvarlighed – dvs. at alles stemme bliver hørt og alle har mulighed for at deltage på lige vilkår.

G står for det ledelsesmæssige ansvar - dvs. at udvise transparens og drive fonden etisk og økonomisk forsvarligt.

Fonden er i færd med at indarbejde ESG i fondens virke på tre plan:

  1. Investeringer – vi investerer vores formue med afsæt i etiske retningslinjer. F.eks. ønsker vi at fremme FNs 17 Verdensmål. Vi investerer i selskaber under dokumenteret transition mod bæredygtighed. Læs mere her.  
  2. Uddelinger – alle organisationer, som vi støtter, skal redegøre for hvordan de fremmer bæredygtighed ved at indarbejde ESG i projekterne. 
  3. Organisation – ESG sætter en klar retning for vores kultur og adfærd, vores fysiske rammer og vores samarbejde med leverandører af produkter og services. F.eks. har vi et adfærdskodeks for medarbejdere og forventer at DGNB-certificere fondens ejendom, Heerings Gaard. 

Forretningsorden

Fondsbestyrelsen har fastlagt rammerne for sit arbejde i en forretningsorden.

I forretningsordenen beskrives bl.a. udpegning af bestyrelsesmedlemmer, konstituering, retningslinjer for bestyrelsens arbejde, dens forhold til direktionen og fondens organisation, uddelinger, forhold til offentligheden, tavshedspligt og regler for at undgå inhabilitet.

Skatteforhold

Fonden indberetter alle uddelinger til SKAT. Modtager af uddelingen er som udgangspunkt skattepligtig af uddelingen.

Der er under den nordiske dobbeltbeskatningsoverenskomst indgået aftaler mellem de danske skattemyndigheder og skattemyndighederne i Finland, Norge og Sverige, hvorved fonden fritages for beskatning af udbytte fra selskaber – herunder Nordea Bank Abp – i de respektive lande, så længe fonden de facto ikke betaler dansk skat. Alle aftalerne er tidsbegrænsede, men gælder mindst til udgangen af 2023, og kan søges fornyet typisk for en femårig periode.

Fondsmyndighed

Erhvervsstyrelsen.

Ordentlighed i hvad vi gør, og hvad vi støtter

Jævnfør vores værdisæt i Nordea-fonden ønsker vi ordentlighed i alt, hvad vi foretager os, og hvad vi involverer os i. Ordentlighed er fundamentet for tilliden, der knytter sig til vores arbejde, og måden hvorpå vi forvalter fondenes støttemidler.

For at understøtte og værne om denne kerneværdi har vi etableret de to whistleblower-ordninger. Den ene drejer sig om forhold i fondene. Den anden om forhold hos støttemodtagere.

Læs mere om vores whistleblower-ordning her

UN Global Compact

Nordea-fonden er fra 23. januar 2020 deltager i UN Global Compact, jf. http://unglobalcompact.org/participant/138467 . Global Compact er organiseret under FN og er verdens største frivillige netværk for virksomheder, organisationer og fonde. Global Compact har opstillet ti generelle principper for arbejdet med samfundsansvar.

Nordea-fonden har derfor i hele sit virke forpligtet sig til at efterleve og aktivt fremme de 10 principper under UN Global Compact inden for de 4 hovedområder: Menneskerettigheder, Arbejdstagerrettigheder, Miljø og Antikorruption. Alle områder er vigtige, men Nordea-fonden vil særligt have fokus på Miljø, da det er vigtigt i forhold til fondens mål om at støtte gode liv indenfor områderne sundhed, motion, natur og kultur.

Nordea-fonden vil hvert andet år udfærdige en rapportering (COE) om de fremskridt og tiltag som fonden har gjort i forhold til at fremme udbredelsen af UN Global Compact. Første rapport blev indsendt i januar 2022.

Nyhedsbrev

Tilmeld dig 'Nyt om gode liv'

Få nyheder, gode råd til ansøgningsprocessen og nyt om støttemuligheder direkte i din indbakke. 

Nordea-fondens nyhedsbrev er til alle, der arbejder med projekter, hvor aktiviteter og fællesskaber er nøgleord.

Du hører fra os ca. 10 gange om året.