Mens første verdenskrig rasede, udviklede vi velfærdsstaten

I denne uge åbner et helt nyt museum i Mosede Fort ved Køge Bugt. I det gamle restaurerede fort kan publikum se, føle og høre, hvordan Danmark klarede sig igennem første verdenskrig - uden at gå i krig.

Mosede Fort åbner

Et nyt museum fortæller historien om Danmarks taktiske, handelspolitiske og diplomatiske spil under verdenskrigen

Første Verdenskrig på nyt museum

I skyttegrave rundt omkring i verden mejede soldater hinanden ned. I Danmark gravede vi 40 kilometer skyttegrave fra Køge Bugt til Roskilde Fjord og mobiliserede tusinder af danske mænd fra hele landet. Men vi holdt os neutrale igennem krigen.

Et nyt museum fortæller historien om Danmarks taktiske, handelspolitiske og diplomatiske spil under verdenskrigen. Museumsleder Henriette Buus fortæller, at museets kommende gæster kan glæde sig over en udstilling, hvor gæsterne får fortalt historien gennem mange sanser.
”Vores ambition er, at både voksne og børn bliver klogere og underholdt samtidig. Første verdenskrig er jo nærmest en glemt krig i Danmark. Men vi fortæller Danmarks særlige historie i nogle helt unikke omgivelser,” siger hun.

Udstillinger viser, hvordan Danmark handlede med begge sider i krigen, og ikke mindst, hvordan vi samtidig både gav kvinder og tjenestefolk stemmeret og indførte rationeringer, så alle danskere fik mad nok, selvom der var mangel på fødevarer.

Gæster får også indblik i det soldaterliv, vores oldefædre og tipoldefædre måtte stå igennem, selvom Danmark var neutralt.

”Vores forfædre gravede skyttegrave. De holdt vagt og skød varselsskud over Køge Bugt. Og ikke mindst forsøgte de at

Finansiering

Museet Mosede Fort er realiseret med støtte fra Arbejdsmarkedets Feriefond, Bikubenfonden, Region Sjælland og Nordea-fonden.

passe deres landbrug og virksomheder på trods af, at de var indkaldt i månedsvis hvert år. Og nogle gange kom de for sent tilbage til Mosede Fort og blev straffet med såkaldt ”mørk arrest på indskrænket kost”,” fortæller museumslederen.
På museet kan gæster nu selv opleve den mørke celle.

Historie vigtig for vores selvopfattelse

"Med udstillingens sanselige og legende indhold håber vi, at både yngre og ældre publikummer kan få indsigt i og forståelse for et stykke Danmarkshistorie, som er vigtig for vores selvopfattelse i dag,” siger Henrik Lehmann Andersen, direktør i Nordea-fonden, som har støttet formidling med 4,2 mio. kr. 

Yderligere oplysninger: Museumsleder Henriette Buus, tlf: 43 40 40 36

Nyhedsbrev

Tilmeld dig 'Nyt om gode liv'

Få nyheder, gode råd til ansøgningsprocessen og nyt om støttemuligheder direkte i din indbakke. 

Nordea-fondens nyhedsbrev er til alle, der arbejder med projekter, hvor aktiviteter og fællesskaber er nøgleord.

Du hører fra os ca. 10 gange om året.